Aurinkosähkön älykäs optimointi

Energian älykäs optimointi on ollut Elektrowayn palvelukartan punainen lanka yrityksen perustamisesta lähtien. Meille on tärkeää tuottaa palveluita tulevaisuuteen, sekä räätälöidä kokonaisuudet asiakkaan halutessaan niin, että niistä on suurin mahdollinen hyöty nyt, sekä myös vuosien päästä. Lisäksi varmistamme, että ratkaisut ovat myöhemmässä vaiheessa helposti muunneltavissa, ilman suurempia uudelleen tehtäviä remontteja. Yksi energiaratkaisujemme pääpistealue on aurinkosähköjärjestelmien älykkäiden ominaisuuksien toimeenpano käytäntöön, eli aurinkotekniikan tuonti ihan tavalliseen arkeen.

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan aina kiinteistön sähkönkulutukseen sopivaksi, mutta käytännössä aurinkoisina päivinä järjestelmä tuottaa yli kiinteistön oman tarpeen varsinkin, jos kulutusta ei ole esim. keskipäivän aikaan. Tavallisesti ylijäämätuotanto ohjataan myyntisähkönä verkkoyhtiölle, noin 3-6 sent/kWh hintaan. Arvatenkin selvää on, että ylijäämäsähkön myynti ei rikastuta, ja tällöin energian älykäs optimointi on järkevää. Ylijäämäsähkö voidaan ohjata fiksusti esimerkiksi käyttöveden lämmittämiseen, ja tähän tarkoitukseen on invertterivalmistaja Fronius tuonut markkinoille Ohmpilot-tehosäätimen, joka on yhteensopiva Fronius invertterien kanssa. Käytännössä Ohmpilot ohjaa portaattomasti nollasta 9kW:iin ylimääräisen aurinkosähkön resistiiviselle kuormalle, kuten lämpövastuksille. Näin voidaan aurinkosähköjärjestelmän tuottoa optimoida lämmittämällä käyttövettä myöhempää käyttöä varten. Tässä blogitekstissä haluamme esitellä kaksi eteläkarjalaista asennuskohdetta, joihin olemme tehneet aurinkosähkön älykkään optimoinnin Ohmpilotin avulla.

 

CASE 1: 3,84 kWp aurinkovoimala, Imatra

Aurinkosähköjärjestelmän kokoonpano

12 kpl Axitec AXIworldblackpremium HC 320 Wp yksikide aurinkopaneeli, 120 kennoa half cut
1 kpl Fronius Symo 6.0-3-M invertteri
1 kpl kiinnitysmekaniikka peltikatolle
1 kpl OHMPILOT
1 kpl 3,8 kW vastus lämminvesivaraajaan
1 kpl Fronius energiamittari reaaliaikaiseen seurantaan

 

 

 

Imatralaisen perheen omakotitalon sähkönkulutus vuodessa oli noin 12 000 kWh. Asukkaat käyvät vuorotöissä, ja kiinteistössä sähköä kuluu tasaisesti vuorokauden päiväpuolella. Maksuttoman kartoituksen aikana  kävimme läpi talouden sähkönkulutustarpeet sekä analysoimme saatavilla olevia kulutustietoja. Päädyimme 12 aurinkopaneelin järjestelmään, Froniuksen 6 kW invertteriin, sekä Ohmpilotiin. Kiinteistössä on Jäspin 1200 l vesivaraaja, mihin lisättiin 3,8 kW vastus, minkä ohjaus tapahtuu Ohmpilotin kautta. Ohmpilotin lämpötila asetettiin +80C asteeseen, ja aurinkovoimalan invertteri piiskaa ylijäämäsähköä Ohmpilotin kautta varaajaan tähän saakka. Erikseen asennettiin myös lämpötila-anturi, mikä huolehtii siitä, että lämmitäminen pysähtyy asetettuun lämpötilaan. Järjestelmään on Ohmpilotin kanssa liitettävä energiamittari, jolloin aurinkovoimalaa voi seurata reaaliajassa syntyneen tuotannon, ylijäämätuotannon ja kiinteistön kulutuksen suhteen. Invertteri valittiin järjestelmään niin, että paneelikentästöä voidaan vielä kasvattaa tulevaisuudessa, esim. mikäli talouteen hankintaan sähköauto ja kulutus kasvaa.

Aurinkovoimala on ollut nyt toiminnassa reilun kuukauden, mutta jo tämän lyhen tarkasteluvälin aikana Ohmpilot on lisännyt talouden omavaraisuutta huomattavasti - aurinkosähkön käyttö on ollut parhaimmillaan lähes 100% omavaraista, sekä Ohmpilot on tuonut jopa yli 60%:n lisäyksen omaan käyttöasteeseen:

 

Aurinkovoimalaa voit seurata reaaliajassa täältä.

 

CASE 2: 6,97 kWp aurinkovoimala, Ruokolahti

Aurinkosähköjärjestelmän kokoonpano

18 kpl Heckert Solar 265W + 8 kpl Axitec Axipower 275W monikide aurinkopaneeli, 60 kennoa
1 kpl Fronius Symo 6.0-3-M invertteri
1 kpl kiinnitysmekaniikka peltikatolle
1 kpl OHMPILOT
Käytössä olevan lämminvesivaraajan olemassa olevat vastukset
1 kpl Fronius energiamittari reaaliaikaiseen seurantaan

Ruokolahdella sijaitseva aurinkovoimala asennettiin ensimmäiseen käyttövaiheeseen vuonna 2017. Tällöin järjestelmä toteutettiin 18 kpl Heckert Solarin 265W monikidepaneeleilla, ja Froniuksen 6 kW invertterillä. Paneelit asennetiin katon kahdelle lappeelle, itään sekä länteen. Alusta alkaen voimalassa on ollut energiamittari reaaliaikaiseen seurantaan, ja nyt keväällä 2019 järjestelmään haluttiin laajennusta. Voimalaan lisättiin 8 kpl Axitecin AXIpower 275W paneeleita, sekä järjestelmä optimoitiin Ohmpilotilla. Lisäksi piipun varjojen haittavaikutuksia estämään neljä aurinkopaneeleista optimoitiin toimimaan omina yksilöinään. Paneeleihin liitettävillä optimointimoduuleilla varjoista johtuvat tehohäviöt saadaan pois, eikä varjoon jäävät paneelit kurista koko paneelikentästön tuottoa.

Tässä kokoonpanossa Ohmpilot syöttää ylijäämäsähköä Jäspin 220 l lämminvesivaraajan omille vastuksille, ja lämpötila-anturi huolehtii varaajan pysyvän asetetussa +80C asteessa. Lisäksi sähköpääkeskukseen lisättiin vaihtokytkin, jolla suorasähkön syöttö on katkaistu Ohmpilotin asennuksen jälkeen. Tällä tavalla auringosta saatava energia riittää keväästä pitkälle syksyyn, ja ostosähköä ei käyttöveden lämmittämiseen tarvita kiinteistössä ollenkaan. Talvikuukausien alkaessa vaihtokytkin käännetään takaisin suorasähkölle. Ohjaus on mahdollinen myös Ohmpilotin itsensä kautta, jolloin vaihtokytkimiä ei välttämättä tarvita.

 

 

Ruokolahden aurinkovoimalan asiakas toivoi tarkoituksenmukaisesti ylimitoittaa tämänhetkiseen kulutukseen nähden: järjestelmään on tarkoitus lisätä vielä akku, eli vielä verkkoon menevää ylijäämäsähköä varastoidaan omaan kiinteistön akkukapasiteettiin. Tällä hetkellä ylijäämätuotanto on kuitenkin hyvin optimoituna, sillä käyttöveden lämmittämiseen ei tarvita verkosta ostettavaa sähköä laisinkaan. Oman kulutuksen aste on yli 70%, ja Ohmpilot on lisännyt omavaraisuusastetta n. 20% kuukauden tarkasteluvälillä:

 

Aurinkovoimalaa voit seurata reaaliajassa täältä.

 

 

Elektroway ikioma aurinkovoimala - suunnittelusta toteutukseen

Molemmissa case-tapauksissa ideologiamme aurinkosähköjärjestelmien älykkäästä optimoinnista, sekä tulevaisuuden tarpeisiin varautumisesta toteutuu hienosti. Kun alkuvaiheessa järjestelmä suunnitellaan ja mitoitetaan hyvin, palvelee pitkäaikainen investointi myös elämän muuttuvissa tarpeissa. Sähköistyvä liikenne, ja todennäköisesti myös alati muuttuva työelämä kotitoimistoineen kasvattaa sähkönkulutustarpeita, ja omavaraisella sähköntuotannolla päästään hyvin kompensoimaan kulutusta.

Oma aurinkosähköbrändimme Elektroway ikioma aurinkovoimala käsittää valmiiksi suunnitellut perusjärjestelmäpaketit, aina 3 kWp voimalakoosta isompiin järjestelmätoteutuksiin. Aurinkosähköjärjestelmät suunnittelee aina sähköalan ammattilainen, ja toteutus tehdään omien imatralaisten asentajien voimin. Valitessasi Elektrowayn ikioma aurinkovoimalan, saat taatusti hyvin juuri sinulle suunnitellun järjestelmän vastaamaan tämän hetken tarpeisiin, mutta myös olemaan mukautuva tulevaisuuden muutoksiin - aurinkosähköjärjestelmä on iso investointi, ja se kannattaa tehdä hyvin suunnitellen!

 

Kiinnostuitko energiansäästämisestä?

Meillä aurinkosähköjärjestelmän kartoituksen, suunnittelun ja mitoituksen tekee aina sähköalan ammattilainen. Käymme läpi koko kiinteistön sähkönkulutuksen, talouden asumistottumukset, asennuspaikan sekä järjestelmän käyttöön mahdollisesti liittyvät asiat. Annamme samalla myös opastusta energiatehokkuuden lisäämiseen sekä autamme mielellämme sähkönkulutukseen liittyvissä asioissa.
Elektroway ikioma aurinkovoimalat toimitamme joko perinteisillä järjestelmillä tai lisättynä älykkäillä ominaisuuksilla. Jokainen aurinkovoimala suunnitellaan asukkaiden tarpeiden mukaan! Toimitamme aurinkosähköjärjestelmät avaimet käteen-periaatteella, suunnittelusta toteutukseen sekä aina käyttöönottoon ja opastukseen saakka.
Katso reaaliajassa kuinka nämä aurinkovoimalat tuottavat sähköä ja millainen vaikutus sillä on hiilijalanjälkeen.